Nieuws.svg

De architect vertelt... Nieuw leven voor een heroïsch stadskwartier

De ligging aan een kruising van water en wegen, betekent altijd: leven en dynamiek. Venlo is zo’n plek. De Romeinse jongens wisten dat 2000 jaar geleden al. Door de strategische ligging van de stad bloeide Venlo uit tot een bloeiend handelscentrum. Schepen meerden aan en vertrokken weer, ladingen geladen en gelost.

Langs de kades verrezen pakhuizen en handelshuizen, rijke heren en handelaren vonden er hun plek. Waar schepen aankomen, waar handel wordt gedreven en waar hard wordt gewerkt, is altijd ruimte voor vrolijkheid en vertier. Venlo had een grote aantrekkingskracht. In de loop van de eeuwen is het op die plek aan het water nooit meer saai geweest. Vaak roemrucht, soms berucht, maar altijd dynamisch. 

Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het nieuwe Q4. In 2005 wisten jonge, creatieve en culturele ondernemers de wijk te transformeren tot een bruisende plek vol bedrijvigheid. De ontwikkelingen die nú in gang gezet zijn, koesteren de diversiteit en dynamiek van weleer. Nee, het wordt geen kopie van het verleden, maar een eigentijdse vertaling van de functie, sfeer en karakter van het altijd kleurrijke stadskwartier.

Intieme straatjes, nauwe gatsen, hofjes, doorkijkjes en pleintjes creëren een omgeving die uitnodigend en interessant is om rond te dwalen. Je hebt het gevoel dat er continu iets te ontdekken en te beleven valt. 

Leven op de plek waar de stad het water raakt. Levendigheid en vrijheid komen hier bij elkaar. 

Algemeen